Anyakönyvvezetőt vagy szertartásvezetőt?

Mindenek előtt le kell szögeznem, anyakönyvvezető nélkül nincs érvényes házasságkötés.

Felmerül a kérdés, de akkor mit csinál a szertartásvezető? Mindjárt elmondom, de lássuk előbb a kötelező, hivatalos részt.

Ha megszületett az elhatározás, hogy összeházasodtok, először az anyakönyvi hivatalt kell felkeresnetek, ahol be kell jelentenetek házasságkötési szándékotokat. Ezt leghamarabb a házasságkötés dátumától számított 6 hónapon belül, de minimum 30 napon belül kell megtennetek. Ahhoz, hogy házasságkötésetek a törvényi előírásoknak megfeleljen azt anyakönyvezni kell.

A házasság megkötésekor az anyakönyvvezető és két tanú előtt a házasulók házasságkötésre irányuló nyilatkozatot tesznek. Az anyakönyvvezető előbb az egyik, majd a másik házasulónak külön-külön név szerint felteszi a kérdést: kijelenti-e, hogy a jelen lévő másik féllel házasságot köt? Ha a feltett kérdésre mindkét házasuló egybehangzó igennel válaszolt, az anyakönyvvezető kijelenti, hogy a házasságkötés utáni nevén megnevezett felek a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyve értelmében házastársak. Ez a kötelező, formai rész.

Ugye milyen rideg?

Ennél személyesebb szertartásra nem nagyon van idő a bürokratikus hivatalban, ahol sokszor futószalagszerűen érkeznek a párok.

Ha Ti ettől valami kedvesebbre, meghatóbbra, emlékezetesebbre vágytok, akkor fontoljátok meg a szertartásvezető igénybevételét.

Anyakönyvi hivatal

A házasságkötéshez az önkormányzat biztosítja hivatalos helyiségét.

Szükséges két tanú, aki "hitelesíti" házasságkötéseteket.

A szertartás kb. 10-15 perces, jellemzően nem túl személyes, jellemzően nem fér bele a zene, a fogadalom megerősítés, maximum a szülőköszöntés, a pezsgőzés. Ez utóbbiakra is jellemző a sablonszöveg, a távolságtartás. 

A házasság hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli megkötését a jegyző engedélyezheti.

Nem köthető házasság munkaszüneti napon. A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése, továbbá a munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként a települési önkormányzat rendeletében meghatározott mértékű díjat kell fizetni.

Szertartásvezető

Igénybevétele esetén nincs helyszíni kötöttség, bárhol levezetjük a szertartást. 

Ott tartjuk meg szertartásotokat, ahová megálmodtátok, ha a vízparti tölgyfa alá terveztétek, akkor ott, ha megismerkedésetek helyére, akkor ott, ha az esküvői vacsora helyszínére, akkor ott. Ma már a legtöbb esküvői helyszín odafigyel a párok ezen igényére és lehetőséget biztosít a helyben történő szartartás lebonyolítására.

A két tanú, szertartásvezető esetén is szükséges, de sokkal részletgazdagabb szertartás biztosítható, kötöttségek nélkül.

A szertartás szövege személyreszabott, Rólatok szól. A szertartás kiegészíthető egymásnak tett fogadalommal, fogadalom megerősítő ceremóniákkal (gyertyagyújtás, közös faültetés, homoköntés, kötélfonás stb.). Szüleiteknek akár Ti magatok is elmondhatjátok köszöntőtöket, de akár testvéreteket, nagyszüleiteket is köszönthetitek.

Ha azt szeretnétek, akár kedvenc színészetek is köszönt Titeket a nagy napon, ebben kérésre segítséget nyújtunk.

Időbeni korlátok nincsenek szertartásvezető esetén. Lehet a szertartás ünnepnap, vasárnap, munkaszüneti nap, este, akár a csillagfényes éjszakában vagy bármi, amit TI a legromantikusabbnak tartotok. 

Szeretnél a szolgáltatásról bővebb indormációt kapni? Várjuk megkeresésedet: